Makaronai – ir švieži, ir džiovinti – turi daug skaidulinių medžiagų ir angliavandenių. Džiovintus makaronus yra patogu laikyti, jie naudojami kasdieniniam valgiui gaminti. Makaronai iš miltų su sėlenomis yra ypač maistingi.
Nėra abejonių, kad švieži makaronai – ne maistas, o malonumas. Bet tai dar nereiškia, kad jie pranoksta sausus, jie tiesiog skiriasi. – valgo.me komanda.
Pirktiniai makaronai verdami dideliame vandens kiekyje, – 3 l vandens dedama 2 šaukšteliai druskos ir 220 g makaronų. Jie verdami 10-15 min. Išvirtus makaronus perpilame šaltu ar karštu (jei tuoj pat valgysime) vandeniu.
Makaronų laikymas
Laikant makaronus permatomoje stiklinėje arba plastmasinėje taroje atviroje vietoje, juos veikia saulės šviesa, suardanti riboflaviną – B grupės vitaminą. Šis vitaminas yra pagrindinė naudinga makaronuose esanti medžiaga. Todėl, norint išsaugoti makaronų maistingąsias savybes, juos reikėtų laikyti nepermatomoje taroje tamsioje vietoje.
Paprasti makaronai
- 300 g pirktinių makaronų („ragelių”, „vermišelių” ar pan.);
- 3 šaukštai sviesto;
- druskos.
Paprastų makaronų paruošimas
Makaronus suberiame į karštą pasūdytą vandenį (3-4 l), išmaišome ir verdame 15-20 min. priklausomai nuo jų rūšies. Verdame vis pamaišydami, kad nepriliptų prie dugno. Išvirtus makaronus perpilame karštu vandeniu, sudedame į dubenį ir palaistome tirpintu sviestu.
Daugiau receptų rasite valgo.me portale: Makaronų receptai
Naminiai makaronai
- 350 g (2 stiklinės) miltų;
- 2 kiaušiniai;
- 3-4 šaukštai vandens;
- 3 šaukštai sviesto;
- druskos.
Naminių makaronų paruošimas
- Miltus persijojame, suberiame ant lentos, padarome viduryje skylutę, ten įmušame kiaušinius, įpilame vandens, išmaišome su peiliu ir išminkome kietą tešlą.
- Gerai išminkę, padalijame į kelias dalis, jas plonai iškočiojame ir paliekame, kad apdžiūtų.
- Vėliau pabarstome miltais, susukame į ritinėlį, plonomis juostelėmis supjaustome skersai ir paskleidžiame ant lentos.
- Makaronus sudedame į verdantį pasūdytą vandenį, išverdame, perpilame karštu vandeniu ir sudėję į dubenį palaistome tirpintu sviestu.
Makaronai su saldžiaisiais pipirais
300 g makaronų, įdarui – 2-3 saldieji pipirai, 2 svogūnai, 100 g virtos dešros, 3 šaukštai pomidorų tyrės, 3 šaukštai aliejaus, džiūvėsėlių, druskos, pipirų.
Paruošimas
Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Pipirus nuvalome, nuplauname ir supjaustome kubeliais. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepiname aliejuje, įpilame truputį vandens ir patroškiname. Pabaigoje įpilame pomidorų tyrės ir juostelėmis supjaustytą dešrą. Viską sumaišome su makaronais ir prieskoniais. Sudedame į indą, išteptą riebalais bei džiūvėsėliais, ir apkepame orkaitėje.