kruopas rinktis ir kuo jos naudingos sveikatai?
Apie angliavandenius dažnai kalbama neigiamai, nes daugelis žmonių renkasi juos netinkamus: rafinuotus, esančius baltoje duonoje, saldainiuose, pyraguose, saldžiuose dribsniuose ir kituose skanumynuose. Tačiau ekologiškos kruopos mityboje gali padėti išvengti tokių sveikatos problemų kaip širdies ligos, diabetas, storosios žarnos vėžys ir galbūt astma bei Alzheimerio liga.
Viso grūdo produktai – ką verta rinktis?
- Neskaldytos avižos
Avižose ypač gausu avenantramido – antioksidanto, saugančio širdį. Tačiau jei perkate aromatizuotus avižinius dribsnius, venkite tų, kurių sudėtyje yra didelės fruktozės kukurūzų sirupo. Rinkitės nesaldintus produktus, vietoj jų valgykite juos su klevų sirupu (arba kitu sveiku saldikliu) ir vaisiais.
- Rudieji ryžiai
Rinkdamiesi baltuosius ryžius, suvartojate apie 75 % mažiau maistinių medžiagų nei rinkdamiesi ruduosius ryžius. Ruduosiuose ryžiuose yra daug daugiau antioksidantų, magnio, fosforo ir B grupės vitaminų. Taigi, jei įmanoma, rinkitės ruduosius ryžius, įskaitant rudąsias aromatines rūšis, pavyzdžiui, basmati ryžius. Dar daugiau egzotikos suteiks raudonieji ir juodieji ryžiai, kurie laikomi neskaldytais grūdais ir turi daug antioksidantų.
- Miežiai
Miežiai taip pat yra labai sveiki grūdai. Tačiau įsitikinkite, kad tai viso grūdo miežiai, o ne perliniai miežiai, iš kurių pašalintos sėlenos ir gemalai. Pabandykite į verdamus miežius įdėti džiovintų vaisių ir mėgaukitės jais kaip užkandžiu ar sveikais pusryčiais. Penkias savaites trukusio tyrimo metu žmonių, kurie reguliariai suvalgydavo pusę stiklinės neskaldytų miežių, cholesterolio kiekis sumažėjo beveik 10 %, palyginti su kontroline grupe.
- Grikiai
Grikiai yra vienas geriausių iš grūdų gaunamo magnio šaltinių – stebuklingo mineralo, kuris palengvina priešmenstruacinio sindromo simptomus ir pagerina nervų funkciją. Juose taip pat yra mangano, kuris gerina smegenų veiklą.
- Neskaldyti rugiai
Viso grūdo rugiuose yra keturis kartus daugiau skaidulinių medžiagų nei įprastuose viso grūdo kviečiuose ir beveik 50 % rekomenduojamos geležies paros normos. Tačiau didžiąją dalį ruginės duonos maisto prekių parduotuvėse sudaro rafinuoti miltai. Todėl vis daugiau žmonių įsigiję kokybiškus viso grūdo produktus duoną kepasi namuose.